Vinterstäda hem och trädgård

Nu under hösten är man allt mindre i trädgården. Och innan vintern står för dörren och knackar på, är det bra att gå igenom på huset och trädgården. 

Rensa bort utemöblerna

Ta bort alla utemöbler innan det börjar bli minusgrader ute. Plast och trä kan reagera dåligt i kalla temperaturer och borde inte vara utomhus under vinterhalvåret. 

Tvätta dem gärna med högtryckspruta för att få bort det värsta av smutsen och gnugga dem fina med lite såpa och vatten. Dynor kan man slå med mattpiskaren och välja själv om man ska kemtvätta dem innan man läger dem i förvaring eller innan man plockar fram dem igen. 

Beskär och kör bort

Om du har träd och buskar som behövs klippas ned, behöver du göra det innan vintern. En del träd gillar inte att beskäras och här ska man bara ta det absolut nödvändigaste. Andra träd är lite tåligare, här kan du klippa bort de grenar som är mindre än 10 centimeter grova till du får önskad form. Det är också ett sätt att kontrollera trädets växtriktningar nästa årstid. Kör alltid bort riset innan snön kommer, så det inte ligger på gräsmattan hela vintern. 

Vinterkänsliga växter

Om du har fleråriga växter som inte tål kyla är det dags att plantera om dem för inomhusförvaring under hösten. Var så försiktig som möjligt med rotsystemen och du kan gärna vänja dem sakta men säkert genom att först ha dem på altan eller skjul i några dagar innan de flyttar ner i källare eller annat svalt utrymme. 

Inomhusstädningen

Efter allt detta måste man också ta itu och höststäda huset. En storstädning kan ta en hel helg beroende på hur stort du bor. Man ska plocka ur alla skåp och lådor och tvätta. Man ska ta hand om tak och lister, damma av elementen, rengöra hela ugnen, skura golv och väggar i kaklade badrum, styra fram vitvaror och våttorka bakom, hänga ut mattor och gardiner på vädring samt piskning för att få bort samlat damm och smuts. Det är en lång lista att gå igenom men ger ett fräscht och nästan nytt hem. Om man ska fönsterputsa ska man välja en dag med så höga plusgrader som möjligt så det går lättare att få bort fläckar och torka bort fönsterputsmedlen.