Vattenläcka i trädgården

I marken under våra planteringar och trädgårdsgångar löper det både vatten- och avloppsrör. Medan många kan gå hela livet utan att stöta på ett problem med dessa har somliga haft oturen att få en vattenläcka i trädgården.

En vattenläcka kan ha allvarliga konsekvenser för ett hushåll och göra ordentlig skada i trädgården om den skulle uppstå exempelvis när alla sover och ingen hinner agera förrän långt senare. Men att bara upptäcka en läcka under marken kan vara en utmaning i sig. En sak man kan göra är att lyssna på vattenmätaren. Låter det som att det susar, trots att ingen kran är igång, läcker mest troligt ledningen.

Den första åtgärden som måste göras är att stänga av vattnet. Alla som har kommunalt vatten ska ha någon form av avstängningsmekanism i anslutning till vattenmätaren. Det är rekommenderat att alla har koll på var denna sitter för att kunna stänga av vattnet så snabbt som möjligt.

Sedan är måste man se till att få skadan fixad. Detta börjar oftast med en inspektion av rören för att kunna fastställa hur stor skadan är. Först efter detta kan man säga vilken åtgärd som bäst lämpas situationen. Om det bara är en mindre skada och rören annars är i gott nog skick finns det metoder som inte kräver uppgrävning. Vilket kan spara in en hel del pengar.

Har man rätt sorts försäkring kan det så klart täckas helt och hållet. Men risken finns att endast skador i själva huset täcks. Av denna anledning är det klokt att ta sig en titt på villkoren för ens försäkring och se vad som faktiskt gäller för en situation som denna.