Trädgård och hus - ett helhetsintryck

Trädgården och huset är ju så pass sammanlänkade att den ena absolut kommer att påverka den andra. I många skeden av trädgårdsarbetet är det bra att emellanåt fråga sig själv om man också måste ta och fixa till fasaden för att verkligen bilda det där perfekta helhetsintrycket.

Det första man kan tänka på är hur trädgårdens färger passar ihop med husfärgen. Planterar man till exempel en massa solrosor vid huset bör man ju inte sedan gå och måla huset gult. har man färger från hela regnbågen kommer det så klart inte vara någon färg som är mer rätt eller fel än en annan, men har man något som står ut tillräckligt mycket kan det vara bra att veta vilken färg som matchar denna bäst.

Har man också lampor i rabatten är det bra att testa sig fram när det gäller styrka och färgtemperatur för att också skapa den mest harmoniska effekten mellan växterna och huset när de väl är tända. En del färger kan göra sig bättre om man belyser dem med ett kallare sken och en del kan bör belysas med ett varmare ljus.

Gillar man att dekorera trädgården med inte bara växter utan även prydnader, konst och liknande kan man även hitta väggdekorationer i liknande snitt att sätta upp på fasaden. Det behöver inte vara något extravagant för att hjälpa till att sätta tonen. Bara något så enkelt som att sätta upp ett nytt och stiligt fasadnummer kan skapa en bra effekt och ge fasaden sin egen stil.

Något som alltid har varit populärt är också att "lyfta upp" rabatten under fönstren och odla vackra blommor i fönsterlådor. Detta är något som så klart lämpar sig mindre blommor så man inte riskerar att förstöra dem så fort man behöver öppna fönstret.