Tips för höstplanteringen

Hösten är kanske inte den årstid man först tänker på när det kommer till plantering. Men då jorden är naturligt fuktig under hösten kan man med fördel plantera både det ena och det andra utan att behöva oroa sig för torka.

Ovan ytan kan plantor se mindre vackra och hälsosamma ut under hösttiderna. Men rötterna kan fortfarande vara väldigt aktiva och må bra. Och när rötterna mår bra har man grunden för en god planta. Under hösten behöver inte växten spendera energi på blomning eller tillväxt utan kan satsa att på etablering. Och då rötterna är det första som vaknar upp igen den kommande våren har de redan etablerat sig och får bättre förutsättning för blomningen.

Perenner, buskar och träd lämpar sig ypperligt för plantering på hösten. Så länge det går att gräva i marken kan man plantera lövfällande träd och buskar. Och barrotade växter är utmärkta för plantering mellan oktober och november. Vad gäller perenner bör man dock undvika de som trivs bäst i sandig eller mager jord då höstjorden kan vara lite väl fuktig för dem.

Läs alltid noga vilka förhållanden plantorna trivs bäst i och resonera utifrån detta om höstplantering är klokt eller inte. Är det några frågor som dyker upp kan man alltid vända sig till försäljaren av plantorna/fröerna och höra vad de skulle rekommendera.