Ta med trädgården vid flytt

Efter att ha tagit hand om en trädgård i flera år och kultiverat landet kanske omständigheter förändras. Du behöver en större trädgård eller så kanske du vill ha en mindre villa. Och det känns hemskt att överge den fantastiska trädgården du har spenderat mycket tid i. 

En idé är att ta med det du håller mest kärt. Många plantor klarar av en flytt, åtminstone om det är vår eller sommar. Då kan du plantera ut plantorna i den nya trädgården på en gång. Om du redan har planera på att anlita en firma för flytten är det nog bra att prata med dem om växterna. För att växterna ska överleva behöver du få med så mycket av roten som möjligt, vilket gör dem tunga och klumpiga. Det kan driva upp priset på flytten. 

Du behöver också kontakta din mäklare och berätta om dina planer. I huvudsak när du säljer följer växterna med, åtminstone alla växter som har slagit rot anses tillhöra fastigheten. Genom att göra ett undantag i kontraktet kan du dock visa att du planerar på att ta med delar eller hela trädgården vid flytt. Mäklaren ska också förklara för intressenter att så är fallet. Bästa för dig är att flytta på växterna innan visningarna och återställa trädgården. Intressenterna vill gärna se en välskött och vacker trädgård. Om du tar bort viktiga delar av trädgården kan utseendet förändras dramatiskt och påverka antal intressenter. Se till att du gräver igen hålen och sår nytt gräs eller ersätter växterna med andra för att försöka återskapa utseendet.

Det är fullt möjligt att flytta en hel rabatt men du behöver vara försiktig så att planterna inte skadas. Om du inte har möjlighet att plantera dem på en gång får de vara i plantskola under tiden, en plats där det är lite varmare och med luckrad jord.