Skynda dig att plantera innan vintern

Långt ifrån alla människor har vetskap om att hösten är en årstid då det planteras flitigt på håll och kanter runt om i Sverige. Allt från höstlökar till träd och buskar av olika slag ska nu ner i myllan, för att sedan slå rot och förhoppningsvis komma till sprudlande liv när både våren och sommaren återigen anländer till våra breddgrader.

Det är lätt att tro att hösten inte alls har med trädgårdsarbete och plantering att göra om man inte alls är insatt. Faktum är dock att trädgården vid allra högsta grad är aktuell på höstkanten och att det till och med är så att det är vissa saker som passar väldigt bra att plantera denna tid på året.

Höstlökar är bland annat någonting som ska planteras under hösten, något som namnet relativt tydligt skvallrar om. De är dessutom rätt enkla att få tag på, men det gäller att vara snabb om du själv vill plantera detta, då det numera inte är alls långt ifrån vinter här i landet, helst i de nordligaste delarna. Förutom höstlökarna så är träd och buskar en annan sak som fungerar väldigt bra att plantera på hösten då marken fortfarande är varm efter sommarmånaderna och luften behagligt sval. Man brukar faktiskt säga att hösten är den bästa tiden när det kommer till att plantera lövfällande växter, vilket vi helt klart kan hålla med om.

Det finns även snabbväxande plantor som sallader, rädisor, kryddor och spenat du kan olda på hösten och skaffa dig en sista skört inför vintern. En mild vinter hjälper så klart till med detta, men en tidig vinter kan ju förstöra skörden ganska enkelt. Det bästa skyddet mot detta är om du har ett kallväxthus som ger lite extra skydd. Odlingen kan du i vilket fall som helst gärna täcka med en fiberduk.

Vill du istället få en tidig skörd det kommande året finns det sådant som machesallad, palsternacka, rotpersilja, svartrot, dill och persilja som kan sås mellan september och oktober och skördas till våren. Målet är att så dessa så pass sent att de inte inte hinner komma upp innan vintern. På så sätt ligger de kvar och är skyddade från vinterkylan.

För dig som inte hade en aning om det vi delat med oss av i dagens inlägg men som gillar att påta på i trädgården är det bara att ta tjuren vid hornen och snabbt se till att plantera i trädgården innan det är för sent, och för er som redan hade vetskap om denna information så kan ni snarare se detta som en värdefull påminnelse!