Marksten på tomten

Tomten kan få mer struktur med marksten. Du kan skapa gångar från ekonomibyggnader till bostadshuset eller göra en ny uppfart helt i marksten. Det krävs lite jobb beroende på förutsättningar men höjer värdet och utseendet på trädgården markant. 

Ta bort gamla uppfarten

Många hus har idag asfalterade uppfarter. De är lätta att underhålla men inte så rolig att titta på. Innan du börja stenlägga behöver du ta bort den gamla asfalten. Det finns delar att hyra som passar på vanliga grävare och hjullastare som snabbt fräser bort asfalten.

Därefter behöver du gräva ned tilll 35-45 centimters djup för att hälla i bergkross i större storlek som ett bra bärlager. Hyr en markvibrator (padda) och få underlaget slätt. Vattna krossen så den sätter sig. Tänk på att skapa en liten lutning bort från huset så vattnet rinner bort och inte mot fasaden och grunden.

Nästa lager är stenmjöl som också ska vibreras tills det blir en hård kaka. Sist kan du börja lägga ut markstenen i det mönster du vill och avslutar med fogsand i springorna mellan stenarna. 

Gångstigar

I trädgården behöver du inte göra lika stora ingrepp, här ska inte tunga fordon stå. Gräv ut mellan 15-25 centimeter om du har lerig jord, har du mest sand behöver du inte gräva ut fullt så mycket. Ett lager stenmjöl är att rekommendera för att få en platt och hård yta att stenbelägga.

Läs anvisningarna från dem du köpte markstenen av för att veta hur den ska läggas. Du kan lägga stenen med minimal fog men borde alltid använda fogsand för att förminska risken att ogräs växer upp mellan stenarna.