Måla om huset

Det är inte det roligaste jobbet men det gör stor skillnad för utseendet och fasadens livslängd. En sliten fasad med sprucken färg suger med fukt och riskerar bli fuktskadat och slutligen ruttna. Din tråkiga fasad sänker också hela tomtens helhetsintryck. Din magiska trädgård hamnar i skymundan när allt man kan fokusera på är den flagnande färgen. 

Själv eller firma?

Först måste du bestämma dig om du vill ta dig an det här stora projektet eller låta en firma göra det åt dig? Priset blir så klart högre men det blir även slutresultatet och mängden tid du får över till trädgård eller familj. Du kan så klart ta in en firma för att göra en del av jobb och göra grovgörat själv eller slutmålningen, beroende på vad du och målerifirman kommer överens om. De kommer så klart att ställa krav på vad som måste vara gjort innan de vågar lämnar garanti på sitt eget arbete.

Tvätta fasaden

Börja med att tvätta av fasaden med fasadrengöring och vatten. Du vill få bort all smuts och mögelpåväxt innan du lägger på ett nytt lager färg. 

Skrapa fasaden

Sedan behöver du skrapa bort all lössittande färg. Det är en drygt jobb som man gärna ska vara fler än en på. Om du lyckas övertala dina vänner eller släktingar att hjälpa dig går det att göra det mesta av underarbetet på en helg. Kom bara ihåg att använda en ställning om du har ett tvåvåningshus eller soutteräng. 

Grundmåla

Använd grundfärgen till skarvar, nya brädor och renskrapade ytor. Följ torktiderna på bruken innan du fortsätter. 

Slutmåla

Nu kommer din valda fasadfärg fram. Måla uppifrån och ned så du sprider ut eventuella droppar och rinnande färg. Var inte sparsam med mängden färg på penseln när du använder alkyd eller akrylatfärg. Om du använder slamfärg eller linoljefärg ska du dock satsa på att arbeta in färgen i tunna lager.