Fixa uteplatsen

En fin uteplats är ett perfekt tillskott till de flesta trädgårdar. Det enda kravet man egentligen behöver ställa är på utrymmet. Man kommer ju säkert vilja ha plats för några stolar och kanske även ett bord där man kan äta en härlig måltid under sommarmånaderna.

Det finns flera saker man bör tänka på redan i planeringsstadiet. Detta inkluderar sol, vind, insyn, väderstreck och liknande. Allt detta tillsammans kommer att hjälpa en hitta bästa delen av trädgården för sin uteplats. Morgonsol och kvällssol är båda väldigt populärt, men att kunna få lite skugga är också ofta uppskattat. 

Sedan får man fundera på hur mycket rumskänsla man vill satsa på. Det kan absolut fungera att bygga ett ribbverk och ett tak kring uteplatsen om man vill satsa på något som nästan känns som ett uterum. Allt från en enkel pergola till något mer heltäckande kan fungera beroende på vad man föredrar Likväl är det många som föredrar att hoppa över detta överhuvudtaget och ha uteplatsen helt öppen.

Underlaget gör väldigt mycket för känslan av uteplatsen. Sten är ett väldigt populärt material för just detta och finns i flera olika sorter, småsten eller stora stenplattor kan alla fungera utmärkt som underlag. Det är dessutom ett otroligt hållbart material och är helt klart värt den extra slanten. Ska det hålla så länge som det potentiellt kan krävs det dock att man gör ett ordentligt underarbete.

En uteplats kräver i regel inget bygglov. Men beroende på hur omfattande man planerar bygga eller om man tänkt sätta upp ett större plank eller annat byggnadsverk, kan det vara värt att göra av sig till stadsbyggnads kontoret först. Detta är även fallet om man bygger inom 4,5 meter av sin egen tomtgräns. Får man grannens eller grannarnas godkännande kan det dock ofta vara väldigt enkelt att fixa de eventuella tillåtelserna.