En vacker vinterträdgård

Vinter och snö betyder ju oftast slut på arbetet ute i trädgården. Åtminstone det mer traditionella arbetet. Men man kan även se till att trädgården är något extra speciellt trots att den är täckt av flera decimeter snö.

Det första man måste tänka på är att faktiskt göra trädgården synlig. Vintertid är det ju mörkt längre än det är ljust, och det som verkligen skapar stämning under vintertiden är ju det ljus vi kan sprida i det. Det finns gott om bra trädgårdsbelysning som ger riktigt bra effekt under vintern och är tillräckligt hög för att inte bli helt begravd under all snö.

För att få lite mer liv i trädgården kan man också se till att sätta upp fågelmatare av olika slag. Det finns mängder av fåglar som under vintern hjälps stort av detta. Sätter man dessutom upp dem i närheten av huset med en bra vy från exempelvis köksfönstret kan man få riktigt härliga frukostmornar med fågelskådning. Har man tur kan man till och med få se några riktigt ovanliga fåglar som bor i närheten.

Man kan även använda själva snön och dekorera trädgården med för att verkligen fånga vinterstämningen. Det perfekta valet för detta är så klart snögubben. Dessa bygger man lättast när temperaturen är nära fryspunkten, säg 2-3 minusgrader. Och gärna snö som legat på backen ett tag då nya snöflingor inte gärna vill binda sig med varandra.

Har man trädgårdsmöbler som lätt klarar att stå ute under vintern kan även dessa hjälpa till att skapa lite form och prydnad för vinterträdgården. Se dock till att kolla upp om materialet de är gjord av klarar av detta om du vill fortsätta att använda möblerna året efter.

Vill man skapa lite snygga former i trädgården är detta ett bra tillfälle då snön kommer att framhäva träd och buskars former under vintern när de täcks med snö. Lite smart beskärning kan därför vara precis det som höjer vinterträdgården.