En vacker uppfart

Uppfarten är det första som möter dig och besökarna. Den sätter tonen för resten av ditt hem. Innan du ger dig i kast med att planera trädgården i minsta detalj, lägg lite tid på att rusta upp den gamla uppfarten och få en nystart.

För att göra förarbetet korrekt och bra behöver du stora maskiner. Du kan hyra redskap och maskiner från firmor om du vet hur du hanterar dem. Har du inga förkunskaper är det bättre att ta in proffs som schaktar bort jorden. Hyr du maskinerna kan du berätta hur stor uppfart du ska göra, företaget kan hjälpa till att uppskatta hur länge du behöver hyra maskinen och hur många kubik jord du behöver forsla bort när du är färdig.

Nästan oavsett vilken typ av uppfart du ska göra behöver du gräva bort runt 25-30 centimeter jord. Hålet ska sedan fyllas med bergkross, storleken beroende på vilken typ av jord du har men mellan 0/90 mm i storlek fungerar bra för det mesta. I botten kan du lägga en markduk om du vill, vissa säger att den är viktig medan andra anser att du klarar dig lika bra utan en. 

Du behöver hyra en padda så du kan platta till ytorna allteftersom du bygger upp uppfarten. Efter bergkross är det bra att ha bärlager på 0/32 mm. Ovanpå det kan du gärna lägga stenmjöl som du använder paddan till för att packa hårt och tätt. Fuska inte med tiden, du vill att uppfarten ska vara så hård som möjligt. 

Sedan är det dags för slitlagret, det som ligger överst. Väljer du marksten måste du tänka på storleken, du behöver större och tjockare stenar om du ska köra fordon på den. Vill du ha en asfalterad uppfart behöver du ringa in proffsen igen, att asfaltera är inget en nybörjare ska göra och förvänta sig bra resultat. Vill du har grus finns det en uppsjö med storlekar och utseende, det vackraste och dyraste är rundad natursten.