En vacker och hemtrevlig trädgård är väl värd sitt pris

Att ha hemtrevligt inne är en sak men många glömmer lätt att utsidan också har stor betydelse för välmående och en trivsam miljö. Det finns oändligt med saker man faktiskt kan göra på egen hand som i slutändan blir till en värdefull investering i så väl ens eget välmående som hemmet i helhet.

En spännande bok är landskapsarkitekten Torsten Wallins ”Hur en trädgård blir till” där han beskriver om Petra och Sven Lindvalls fantastiska trädgårdsresa från en igenvuxen tomt till en fantastisk trädgårdsdröm. Parets dröm tog sin början när de övertog ett gammalt sörmländskt torp med en allt annat än vacker trädgård som de varsamt gav liv utifrån den omgivande miljöns förutsättningar och Wallins värdefulla kunskap.

Precis som vilken renovering som helst handlar det så klart även om kostnader för de olika projekt ett trädgårdslyft kräver. Men en sann trädgårdsdröm behöver inte vara omöjligt bara för att den innebär större utgifter, med rätt planering och resurser kan det utan tvekan bli verklighet. Idag finns praktiska och gynnsamma ekonomiska alternativ för den som behöver en stabil grund att stå på inför ett projekt av detta slag. Ser man dessutom till att noggrant ställa upp alla möjliga kostnader innan själva projektet sätter igång, undviker man många oväntade utlägg som i det långa loppet svider hårt.

För den som vill försöka ta sig igenom alla olika trädgårdsmoment på egen hand är Youtube en användbar källa för information och tips. Här finns massor av praktiska steg-för-steg-guider som på ett enkelt och lättsamt sätt tar dig igenom olika steg när det kommer till trädgårdsarbete. Den här guiden beskriver exempelvis hur man skapar sin egna sommaräng på tomten, något som på senare tid blivit en riktig trend när det kommer till trädgårdsdrömmar!