En uteplats inomhus

Förläng sommaren eller passa på att odla blommor året runt genom att bygga ett inglasat uterum. Det är inte så svårt som du tror!

Inglasade uterum kommer i tre olika format: vanligt enkelglas och därmed ouppvärmt, det förlänger sommaren. Tjockare glas och en terassvärmare gör att du kan förlänga användandet in på höset och tredje alterantivet är att isolera och använda treglas för att få det vinterbonat. 

Om uterummet ska vara uppvärmt är vattenburen golvvärme det bästa alternativet, förutsatt att du har vattenburen värme i huset. Du kan lägga klinker eller golvtegel på golvet och få det varm om fötterna året om. Värmen hjälper också svagare blommor att ta sig inför våren eller att överleva vintern i norr. Flooré har golvvärmelösningar som du kan lägga själv förutom elektricitetdelen! Med monteringsanvisningar är det ett lätt jobb. 

Själva stommen till uteplatsen kan du köpa som en byggsats och resa själv (eller med några kompisar, det är tunga material att jobba med). En byggsats brukar kosta med än lösvirkesbyggen men du slipper rita konstruktionsritningar och få dem godkända av kommunen. Istället behöver du bara visa ritningarna som företaget redan har och ansöka om bygglov dirket. En del varianter är till och med bygglovsbefriade.

Om du väljer ett oisolerat uterum har en plats där du kan övervintra dina växter och använda som förråd för dina verktyg och krukor. På sommaren kommer den årliga städningen av uterummet och du har möjligheten att odla vindruvor och päron trots att Sverige ligger så nära polcirkeln. Om du planerar på att sköta växtvården i uterummet rekommenderar vi klinker eller sten även om det inte värms upp med golvvärme. Det är lätt att spola av efter du har planterat och tål mycket mer än vanliga trägolv.