En mur i trädgården

Det går att göra så mycket i en trädgård för att lyfta den till nya höjder. I denna artikel tänkte vi dock specifikt titta på möjligheterna att bygga en mur.

En mur i trädgården kan ha flera syften. Den kan bland annat fungera som en avskiljning mellan trädgården och gatan, rama in en rabatt man planterat, dela upp trädgården i olika delar, blockera insynen till eller skilja av en uteplats, eller bara vara en estetiskt tilltalande detalj.

Hur avancerat bygget kommer att vara beror på flera olika faktorer. Storleken är så klart en avgörande faktor, men även vilken typ av sten man ska bygga den av och var den i slutändan ska placeras kan göra jobbet enklare eller svårare att genomföra. Känner man sig inte tillräckligt kunnig i området kan det vara bra att rådfråga en expert. De kan hjälpa till med allt från planering till själva arbetskraften.

En viktig sak att tänka på redan från första början är att en trädgårdsmur kan kräva ett bygglov. Av denna anledning är det alltid bäst att börja med ett samtal till byggnadsnämnden i kommunen man bor i. Mycket beror på var man tänkt placera muren och hur stor den kan vara. Bygger man till exempel en liten mur mitt i trädgården är det stor chans att bygget är helt befriat från bygglov.

När det kommer till material har man mycket att välja mellan. Medan olika material har sina för- och nackdelar är valet många gånger en fråga om personlig smak och vad som bäst passar in i trädgården. Det sagt är tegel, betong och natursten alla väldigt populära alternativ.

Natursten är dock troligtvis det mer dyrare och avancerade alternativet. Men en lösning på detta kan vara att börja med en betongmur och sedan använda natursten som beklädnad. Är man dock fast besluten att bygga en naturstensmur från grunden är det bra att läsa på sig något.