Dränera i trädgården

En syssla som ingen med trädgård och hus ser fram emot är att dränera. Det kan ofta vara både mödosamt och kostsamt, men är oftast även helt nödvändigt. Ett överfullt dike måste tömmas, likaså en översvämmad källare. Du kanske har en damm i trädgården som behöver ett vattenbyte. Med en så kallad dränkpump blir jobbet så mycket lättare.

En dränkpump gör det enklare att tömma vatten från till exempel diken och avlopp. En dränkpump är en länspump som tål att vara under vatten och är därför oumbärlig på platser som lätt och ofta blir översvämmade, både inomhus och utomhus: en översvämmad källare, ett fullt dike eller en damm i trädgården som behöver rengöras. En bra dränkpump klarar också av vatten som inte är helt rent och till exempel innehåller grus och sand. Man behöver dessutom inte köpa en för att kunna använda dem, det finns företag som hyr ut dessa. De går att hyra under längre perioder och så länge som du har behov av dessa maskiner.

Göra rent trädgårdsdammen

En trädgårdsdamm är både dekorativ och trevlig som detalj i din trädgård. Du kan ha en damm med fiskar, växter och med porlande fontäner och små vattenfall. För att din damm ska hålla sig vacker och för att allt som lever i den ska vara friskt, är det viktigt att underhålla dammen regelbundet. Enkel rengöring gör du med hjälp av en håv som du kan rensa bort större skräp med. Ibland kan du behöva tömma dammen delvis för att rengöra den.

Du bör dock inte tömma hela dammen om den inte är i behov av en ordentlig storrengöring. Om du trots allt behöver tömma den helt, är en dränkpump ett bra hjälpmedel, som klarar att pumpa ur vattnet snabbt och säkert. Se till att du skaffar en pump som klarar av en del partiklar i vattnet, som exempelvis jord och sand, så blir ditt arbete mycket enklare. Se till att få bort så mycket av vattnet som möjligt så du kan arbeta med rengörningen på ett smidigt sätt.