Detaljer som gör en stor skillnad

Det finns många sätt att skapa en trevlig trädgård på. Oavsett vilken typ av design och inredning du väljer i slutänden, så finns det vissa detaljer som alltid är bra att ha koll på. Det gäller inte bara inredningen, utan även kringliggande delar som du kanske inte tänker på i första taget.

Regn är ett bra exempel på något vi sällan tänker på och använder oss av. I Sverige har vi bra möjligheter att ta till vara på regnvattnet på olika sätt. Ett exempel är att använda sig av husets eventuella ränndalar och stuprör för att kunna bevara regnvattnet. Att sätta upp en stor tunna där regnvattnet kan samlas är både ekonomiskt och miljövänligt. Kom ihåg att det kan vara bra att täcka över tunnan, så att större föremål som löv och eventuella djur inte ska hamna i vattnet. Det kan även vara bra att använda sig av ett myggnät för att slippa mygglarver, eller varför inte använda några droppar såpa för att ta bort ytspänningen?

En annan del av trädgården som många inte tänker på är belysningen. Med rätt belysning kan du ge trädgården ett helt annat utseende, speciellt när solen börjar gå ned. Generellt sett så är det bättre att ha många små lampor som inte lyser så starkt än ett fåtal starka lampor. Se till att lamporna inte bländar betraktaren på något sätt, eftersom detta förstör hela upplevelsen. Detta avsnitt av den populära serien Äntligen hemma är perfekt för alla som vill lära sig grunderna i hur man belyser sin trädgård. Avsnittet från 2009 går att se helt gratis på tv4play.

Naturligtvis finns det mer små detaljer att tänka på när det kommer till att vårda sin trädgård på bästa sätt och få ut så mycket som möjligt av den. Regnvatten och belysning är dock två delar som kan vara bra att tänka extra på och som oftast går att åtgärda relativt snabbt.