Belysning i trädgården

En vacker trädgård förtjänar att synas även när det är mörkt ute. Detta kan nog sägas vara filosofin för alla som håller på med trädgårdsbelysning, och när man ser en vackert upplyst trädgård kvällstid kan man inget annat än hålla med. Så hur fixar man egentligen en snygg trädgårsbelysning?

Innan man sätter igång är det bra att förstå lite kring varför vissa saker fungerar och inte anda. Till att börja med är ju inte målet att lysa upp trädgården som om det vore dagtid. Istället vill man försöka skapa en kontrast mellan det mörka och det ljusa.

Hur vet man då vad man ska belysa? Till stor del handlar detta om att prova sig fram. Ta ut en lampa med med en lång skarvsladd, belys olika delar av trädgården och titta på effekten man får. Belys gärna något med lite andra färger än bara grönt och testa med ljus i olika färgtemperatur och se vad som lyfter fram färgerna bäst. Varmt ljus är mer åt det gulröda hållet medan kallt ljus är mer blåvitt.

Titta runt på nätet efter bra alternativ och välj noga mellan de olika armaturer som finns. Man kan skapa många olika effekter beroende på vilket utformning belysningen har och det är värt att igen testa sig fram för att hitta det bästa resultatet. När det gäller utomhusbelysning är åsikten ofta att metal är bättre. Dyrare, men bättre.

När man väl drar elen till belysningen är det dags att välja var man vill ha strömbrytaren. Det enklaste är så klart att sätta den på utsidan av huset. Väljer man att sätta den inomhus kommer det bli mer jobb för elektrikern och således även dyrare.

Kabeln till belysningen kommer man att behöva gräva ned och det rekommenderade djupet beror på vilken typ av kabel det handlar om. Starkströmkablar ska ligga på en djup mellan 40-50 cm medan lågströmkablar kan säkert ligga mellan 10-20 cm ner i marken.