Att välja trädgårdmöbler

Har man en trädgård är det ju väldigt vanligt att ställa ut lite passande möbler i den för att kunna sitta ute på de varmare delarna av året. När man är ute efter att köpa lite snygga trädgårdsmöbler är det viktigt att tänka på en del saker, bland annat vad de är gjord av.

Vid val av material har man ett par olika alternativ idag. Trämöbler har visat sig vara några av de mest populära alternativen just nu och väljer man bara rätt träslag kan man lätt låta möblerna stå ute under bar himmel utan några problem. Bland träslagen som lämpar sig till utemöbler är no teak det mest populära. Det är dock viktigt att man väljer miljögodkänt teak när man köper. För att veta vad man ska titta efter kan man titta efter stämpeln Indonesian Legal Wood.

Rotting har länge varit ett alternativ många har vänt sig till. Detta finns både som ett naturmaterial som framställs av vissa palmarter och konstrotting, som är ett samlingsnamn för ett antal plastmaterial som efterliknar vanlig rotting. Dessa material är dock känsligare för sol och regn, varpå det rekommenderas att ha ett tak över dessa möbler.

Metall i trädgårdsmöbler är också ganska vanligt och så länge man skaffar rostfria möbler kan även dessa lämnas ute utan något behov av tak. Tänk dock på att metallmöbler gör sig bäst på fastare underlag som ett trädäck eller stenplattor då de lätt sjunker ned om de står på gräsmattan. 

Vid val av material är det också bra att tänka på hur mycket underhåll det behöver. Trämöbler bör man tillexempel olja in varje år. Rotting kan också behöva oljas om de står torrt till, som i ett isolerat uterum, och behöver även rengöras kontinuerligt. Konstrotting däremot är nästan helt underhållsfritt, och desamma kan sägas om metallmöbler. För att läsa mer om underhåll av trädgårdsmöbler kan man gå in på Viivilla.