Anlägg en vacker trädgårdsgång

Varje trädgård stort nog för en riktigt bör också ha en. Den kan tillföra mycket till känslan i trädgården och det finns flera olika stilar att välja mellan. Här kommer några användbara tips på hur man går tillväga.

Först gäller det att välja var gången ska gå. Bäst är om den kan löpa mellan två väldigt logiska platser. Exempelvis mellan huset och ett uteplats. Men det betyder inte att man måste lägga den helt rak. En lätt slingrande gång ger ofta lite extra karaktär.

Sedan måste man bestämma vad gången ska bestå av. Tänk på vad som passar ihop med husets och omgivningens stil. Ute på landet kan en grusgång kanske passa bättre än en gång av raka och symmetriska stenar.

Oavsett vilken gång man väljer att anlägga är det alltid klokt att gräva bort omkring 10-15 cm av toppjorden för att komma ned till lite mer fast mark. Lägg gärna ut en fiberduk sedan som försvårar för gräs och annat att växa upp genom gången. Fyll sedan ut med krossgrus av något slag och jämna ut.

Därefter lägger man det underlag man valt. Vill man kan man även lägga ut kantstenar vid vardera sida för att "rama in" gången. Ett annat snyggt designtips är att sätta upp ett antal pollare vid sidan av gången så kan den lysas upp på kvällen.