Anlägg en häck i din trädgård

Att anlägga en perfekt häck är en konstform. Det är många faktorer som ska stämma för att häcken ska bli så bra som du vill ha den. Om du glömmer en av dem är risken att din häck ser sorgsen ut efter bara några veckor. Därför gäller det att vara smart och noggrann redan i inledningsstadiet. För att slutresultatet ska bli bra måste också förberedelserna skötas på ett bra sätt. Här är några tips som du kan ta med dig in i processen när du vill anlägga en vacker häck.

Grävningen är det första som avgör hur din häck kommer att bli. Du bör gräva ett dike som du senare kan plantera alla dina häckplantor i istället för att göra ett hål för varje planta. På så sätt ökar du chanserna för att få en tät och fin häck med jämna plantor. Att gräva ett dike kan vara ett ansträngande arbete om marken inte tillåter det, men det är väl värt mödan i efterhand. En bra tumregel är att ditt dike bör vara en halvmeter både i djup och bredd för att få till den perfekta storleken.

När du anlägger en häck är verktygen en avgörande del. Oavsett om det gäller grävning, plantering eller trimning finns det smarta verktyg som gör det enklare att få till häckens utseende. Arbetet med en häck tar inte slut för att den har vuxit fram. Då gäller det att ständigt sköta om den för att se till att den bibehåller samma lyster. Med regelbunden trimning gör du din häck en tjänst samtidigt som du minskar risken för ohyra och andra skadedjur som gärna mumsar på dina plantor och förfular dess utseende.